SPRAY TÖLTÉS KÓD VAGY MINTA ALAPJÁN

AUTÓ JAVÍTÓ FESTÉK

Spray töltés színkód alapján – Autófesték

A gyári minőségű De Beer autófestékből több mint 150 000 szín és színárnyalat keverhető ki. A színminta vagy színkód alapján kevert színeket akár spray-be is töltjük, így az apróbb hibákat otthon is kijavíthatjuk. A 400 ml-es spray töltés ára metál színek esetén 3400 Ft, akril festék spray esetén 3700 Ft. Tudni kell azonban, hogy a metál színeket minden esetben színtelen lakkal kell bevonni, hogy megvédje a festéket az időjárási viszontagságoktól, UV sugárzástól, és egyéb behatásoktól.

Festék Spray

Az akril festék

Manapság rengeteg típusú akril festék létezik. Lehet egy- vagy kétkomponensű, fényes, selyemfényű, matt. (Fontos tudni, hogy kétkomponensű festék spray –t kizárólag speciális feltételekkel tudunk készíteni, mivel a felhasználási ideje erősen limitált) Az egykomponensű festékeket nem ajánljuk kültéri használatra, mert színtartósságuk és ellenálló képességük jóval elmarad a kétkomponensű társaitól. Alacsony ára miatt azonban nagyon népszerű az IMPA egykomponensű akril festékrendszere is, amiből 1 liter fújásra kész kevert festék körülbelül bruttó 2300 – 3000 Ft-ba kerül. A kétkomponensű termékekhez egy úgynevezett edző anyagot kell önteni, ami általában egy színtelen folyadék. Ennek hatására a festék belső szerkezete megváltozik. A beedzett festékek felhasználási ideje terméktípusonként eltérő, ezért használat előtt mindig tájékozódjunk a dobozon vagy az alkalmazástechnikai leírásban feltüntetett fazékidő pontos meghatározásáról. Amennyiben a festéket az adott időn belül nem használjuk fel, akkor sűrűsödni, majd túrósodni kezd és használhatatlanná válik. A fazékidő hosszát a különböző felhasználási vagy időjárási körülmények szerint csökkenthetjük vagy növelhetjük, a megfelelő edző kiválasztásával. A termékekhez általában lassú, normál, gyors és extra gyors edzőt is kínál a gyártó.

A metál festék

A festék szikrázó csillogását, vagyis a metál hatást a pigmentbe kevert porított alumíniumszemcsék okozzák. Metál színek esetében először a kívánt színű bázisfestéket kell felhordani a felületre. Mivel ez a bázis matt és elég sérülékeny, ezért ha nem kerül rá lakk, akkor viszonylag hamar lekopik, megsérül. A lakkot általában több rétegben kell fújni a kellően vastag réteg eléréséhez. A rétegek közt a felületet szellőztetni kell az alkalmazástechnikai utasítások szerint. Az egyik legnépszerűbb termékünk az Impa 2006 lakk festék spray, amely kiválóan alkalmas kisebb javítások otthoni elvégzésére is.

DeBeer metál festék spray
House of Kolor speciális effekt festék

A gyöngyház

Az általánosan elterjedt és gyöngyháznak hívott szín, valójában csak gyöngyház hatású. Az ilyen festékekben körülbelül 10-20% a valódi kagylóból készült gyöngyházpigment. Az ilyen típusú színek szintén tölthetők festék spray –be a metál színekkel megegyező áron, illetve a kevert festék ára is alig több a hagyományos metál bázistól. Valódi gyöngyházzal leginkább kiállításokon találkozhatunk. Az ilyen speciális fényezés megfelelő fényviszonyok között akár nyolc színben is játszik, így valóban különleges látvány. Termékkínálatunkban a DeBeer és a House of Kolor rendszerekben találhatók meg az ilyen tulajdonságokkal rendelkező effekt színek.

AUTÓ JAVÍTÓ FESTÉKEK

Autófestés Otthon

A videóban lépésenként megtekinthető a festék spray szakszerű használata. Valószínűleg a fényezés otthoni javításnál nem mindenki szereli le az elemet, ilyen esetben megfelelően maszkoljuk körbe a kívánt részt.

Hibajavítás

A leggyakoribb dolgok a horzsolások, kavicsfelverődések, apróbb hibák, amik kezelés nélkül idővel komoly problémát okozhatnak. Az ilyen jellegű hibákat egy autófényező szakember viszonylag gyorsan és könnyen meg tudja javítani. Illetve a webáruházban kapható, nem csak hobbi célra gyártott festék spray és egyéb termékekkel akár magunk is megoldhatjuk a problémát. Megfelelő előkészítéssel és ködöléses technikával az egész elem fényezését is megúszhatjuk. Ha metál alapról van szó, akkor könnyebb dolgunk van. Ebben az esetben a ködöléses technika után a teljes elemet lakkoznunk kell. Akril esetében a ködölt felület feltűnőbb, amin polírozással segíthetünk. Melléfújásos ködöléssel lehet a színelúsztatásokat megoldani. Ez azt jelenti, hogy ha például egy ajtóelemet kompletten fényeznek, akkor a belefújnak a mellette lévő elemekbe is, így ha van egy kis színárnyalat-különbség, az láthatatlanná válik.
Az a kérdés, hogy egy műhelyben elvégzett munka lehet-e gyári minőségű. A jó szakemberekkel, és professzionális anyagokkal készült fényezés akár sokkal szebb is lehet a gyári festéstől. Egy gyári felület narancsossága egy fényezőműhelyben végzett munkánál nem elfogadható. A műhelyekben a lakkba került esetleges szennyeződéseket kipolírozzák, míg sorozatgyártásnál nem sokat dolgoznak vele. A gyári festéskor kb. 20-25 kisebb szemét kerül a fényezésbe, melyeket jobb helyeken utólagos kézi csiszolással, illetve polírozással megpróbálják eltüntetni. Egyetlen különbség a korrózióvédelemben lehet. A gyári elemek galvanizálását kisipari módon nem lehet pótolni. Léteznek erre a célra cink sprayk, de a száraz technológiás megoldás áll a legközelebb az eredetihez.